Gatelaget gjør livet litt lettere

Ålgård FKs nystartede lag for mennesker med rus- og sosiale problem. | Foto: Merete Nesvik

Ålgård FK har i år startet et gatelag. – Dette er utrolig givende, sier initiativtaker Hallgeir "Klink" Pedersen.

Viljen og humøret er ofte langt bedre enn kondisjonen når Ålgårds gatelag møtes til fotballtrening hver tirsdag. Noen av spillerne har lang fotballbakgrunn fra barne- og ungdomsår, mens for andre er dette omtrent første møte med idretten. Halvveis i økten ligger en av deltakerne på alle fire og hiver etter pusten.  

Alle kommer – hver gang
“Eg tror eg daue,” roper hun. Og alle lagkameratene brøler av latter – før ballen spilles videre. 

Etter fotballøkten samles hele gjengen i klubbhuset på Nye Ålgård stadion for felles lunsj.  – Måltidet er en utrolig viktig del av dette tilbudet. Det er her vi er sosiale sammen og skaper det rette miljøet. Dette er fantastiske folk, men de har alle sammen kommet litt skeivt ut i livet på hver sin ulike måte. De er rett og slett herlige mennesker, og det er utrolig givende å være med på dette, sier Hallgeir Pedersen.

Alle i fotballmiljøet kjenner han best som “Klinken.” Han har vært spiller, trener og leder i Ålgård fotballklubb hele livet. Når han nå så smått er på vei inn i pensjonistenes rekker, ønsket 64-åringen å gi et tilbud til mennesker som ikke har det så enkelt. Inspirasjonen hentet han fra andre gatelag i større klubber i Norge, og etter å ha kommet i dialog med Gjesdal kommune startet han tilbudet som på kort tid har blitt veldig viktig for en gruppe mennesker med utfordringer i livet.

– Dette er det eneste laget i Ålgård fotballklubb der vi ikke ønsker økt rekruttering. Nå har vi et passelig antall spillere, men dukker det opp flere tar vi imot dem med åpne armer, sier Pedersen.

Han er åtte uker uti prosjektet, og har ennå ikke opplevd at noen har skulket trening. 

–  Noen startet helt på scratch, men vi har også et par spillere som holder ganske godt nivå. Derfor differensierer vi litt, og har øvelser der vi setter de beste sammen, før vi spiller. Alle spillerne viser framgang, men det viktigste er at de smiler, trives og har det kjekt. Det virker som de gjør det. Alle kommer hver gang, og det er et tegn på at de trives, sier han.

Uego-midler og pengegave 
“Klinken” har med seg tre kvinner som lager lunsj, og alt gjøres på dugnad. Det eneste som koster penger er maten.

– De første måltidene ble sponset av Gjesdal kommune, men de pengene varte ikke lenge. Da Rishagen barnehage på Ålgård hadde foreldrekafé, gikk overskuddet til gatelaget vårt. Det satte vi utrolig stor pris på. Vi fikk 10.000 kroner, noe som holder til mat i 33 uker, og nå kan vi bruke de ukene på å finne en ny løsning for måltidene som kommer etterpå, sier han.

Utstyrspakken til en verdi av 40.000 kroner kommer fra NFF Rogalands Uego-pott.

– Det var akkurat som julekvelden da vi delte ut drakter med Uego-logo og ÅFK-logo. Det var veldig stas, og noe alle satte pris på. Nå er alle helt like når de kommer på trening, sier “Klinken.”

Det eneste laget hans savner nå, er noen å spille spille kamper mot.

– Vi håper andre klubber i andre kommuner tenker likt som oss, og prøver å få til et tilsvarende gatelag sånn at vi kan få noen spille mot. Jeg vet det er et lag i Stavanger, men regner med de er for gode. Det hadde vært veldig gøy å spille jevne kamper mot andre lag.

Hjelp fra kommunen
Gjesdal kommune er med på samarbeidet om det nystartede gatelaget, noe som helt fra starten har vært en forutsetning fra ÅFKs side.

– Vi ønsker å ha med oss støtte fra kommunen på den faglige biten. Derfor er erfaringskonsulent Jan Arild Skjeldal med på hver trening. 

Ålgård blir Uego-klubb
Gatelaget har allerede fått Uego-midler, men NFF Rogaland og Ålgård fotballklubb har denne uken hatt dialog omkring å bli en Uego-klubb. Styret i fotballklubben ser på dette som en stor mulighet til å styrke klubbens verdiarbeid.

– Vi skal bli Uego-klubb. Det har med våre verdier å gjøre, og hvordan vi ønsker å jobbe for å få disse verdiene innarbeidet på hvert lag. Stemningen i styret er veldig positiv, og vi skal i tiden som kommer finne en egnet Uego-ambassadør, samt ta grep rundt miljøet på klubbhuset og kiosken. Det vi driver med i ÅFK handler ikke bare om fotball, men om så mye annet, sier styreleder Kåre Hjertvik i Ålgård fotballklubb.

Les også:
Pål gjør hele Bryne Uego

Vil din klubb bli Uego-klubb? Ta kontakt med klubbutvikler Merete Nesvik i NFF Rogaland som er prosjektkoordinator for Uego-prosjektet.

Se alle nyheter
Uego
35

Klubber

79

Ambassadører

742

Aktive medlemmer

1433

Handlinger