Idrettslaget holder bydelen samlet

Ola Barkved, Mung Sian Sang og Helen Husebø er alle tungt involvert i Sunde idrettslags sportslige og sosiale aktiviteter. | Foto: Lars Fisketjøn

For Helen, Ola og Mung Sian handler Sunde Idrettslag om så mye mer enn bare fotball og idrett.

I utgangspunktet er Sunde IL “bare” et vanlig idrettslag med fotball, håndball og svømming, samt lek og dans for de minste. I realiteten driver idrettslaget så mye mer enn det. 

Integrering. Inkludering. Bydelsutvikling. Sunde-dagen. Strandryddedag. Samarbeid med barnehagene. Samarbed med skolene. Samarbeid med frivillige organisasjoner. Daglig leder Helen Husebø har tatt på seg en haug av oppgaver som man gjerne ikke automatisk forbinder med ordinær drift av et idrettslag. 

– Alt handler om at vi vil at ungene skal ha det bra. Vi vil at barna skal være trygge, sier Helen Husebø.

– For fire fem år siden bestemte idrettslaget, på tvers av håndball, fotball og annet, at vår visjon og drøm er å bidra til at Kvernavik blir den beste bydelen å vokse opp og bo i. Det er derfor vi er til. Det er det overordnede målet, legger ildsjel Ola Barkved til.

Gjennom egne unger kom de begge inn i idrettslaget som frivillige på slutten av 90-tallet. I dag er de to samboere, samt nøkkelspillere i klubbdriften. Hun som daglig leder siden 2013, han som ildsjel.

Og det er et hårete mål de har satt seg. Kvernavik har en belastet historie og et frynsete rykte. Men Helen Husebø, som selv er født og oppvokst i bydelen helt nordvest i Stavanger kommune, har sett en enormt positiv utvikling over lang tid nå.

– Kvernavik i dag er kjempebra. Alle mine venninner som tidligere har flyttet ut, kommer nå tilbake igjen. Vi opplever også at det er veldig godt miljø i klubben. Jeg setter stor pris på alle de frivillige i idrettslaget vårt som gjør en utrolig flott innsats dag etter dag, år etter år, sier klubbens daglig leder.

Det er ikke til å komme fra at Sunde idrettslag skal ha en stor del av æren for den postive utviklingen i Kvernavik.

Les også:
Gatelaget gjør livet litt lettere

– Vi er veldig bevisste på at idrettslaget spiller en veldig stor rolle i bydelen. Ungene skal føle seg trygge her, og ha en god plass å være, sier Husebø.

Fair play-pris ble inkluderingsfond

Fremdeles er det utfordringer knyttet til levekårsstandard. Stavanger kommunes levekårsundersøkelse viser, og ledelsen i idrettslaget bekrefter, at Kvernavik er en bydel der det er store forskjeller mellom familiene.

Da Sunde idrettslag ved NFF Rogalands kretsting i februar i år ble tildelt Fair Play-prisen for 2018, benyttet Ola Barkved takketalen til å snakke litt om disse ulikhetene. I et flammende innlegg, som også ble filmet på video og delt på sosiale medier, tok han til orde for å bruke premiepengene på 10.000 kroner til å opprette et fond som skal hjelpe barn fra familier med dårlig råd.

– Fondet skal bli så stort at alle som vil skal få være med i idrettslaget, og ingen skal bli utestengt fra å spille fotball eller håndball i Sunde idrettslag, sa Barkved til kretstinget.

Se videoen her.

Fire dager senere ble hans forslag vedtatt på Sunde idrettslags årsmøte. I dag tilbyr Sunde IL gratis treningsavgift for de yngste medlemmene (fem og seks år), samt sterkt redusert treningsavgift for barn i alderen sju og åtte år.  Videoen av talen gikk også sin seiersgang på sosiale medier.

– Jeg har fått utrolig mye tilbakemeldinger. Noen fra godt voksne folk som selv har kommet fra familier med dårlige hjem, og kjent dette på kroppen, sier han.

Og allerede har klubbledelsen fått nytte av vedtaket, og ved å hjelpe en familie klart å forhindre at barn slutter med idrett. 

– Dette vil jo bli mer kjent for folk flest over tid. En ting er å få informasjonen ut til de som allerede er medlemmer, men det vanskeligste er å nå de som ikke er i klubben, sier Barkved.

Veivisere

Klubbens neste prosjekt er såkalte “Veivisere.” Ola Barkved har fått ideen, inspirert av den gamle utvandringspionéren Cleng Peerson. Peerson var en av de første nordmennene som bosatte seg i USA i 1821, og i årene etterpå var han veiviser for norske imigranter som ville etablere seg i Amerika.

– Cleng Peerson sto på kaien i New York og tok imot nordmenn som kom med skip. Han viste vei. På samme måte ønsker vi å etablere et nettverk av veivisere i Sunde idrettslag som kan fange opp nye familier som flytter til Kvernavik, gi dem informasjon om mulighetene i idrettslaget, og følge dem opp slik at de blir godt integrert hos oss, sier Barkved.

Integrering er også nøkkelordet for klubbens såkalte Myanmar-lag. Sunde 3, ledet av lokalfotballkjendis Ceu Lian Khar, skal i år spille i 7. divisjon. Stammen i laget består av 15-20 gutter og menn med opprinnelse fra det asiatiske landet Myanmar, og som nå er bosatt over hele Sør-Rogaland.

Laget begynte i høst med treninger, og sesongåpnet med bortekamp mot Vidar 5 i 7. divisjon denne uken. Nøkkelen bak satsingen er imidlertid å integrere myanmarerne i idrettslaget, på lik linje med alle andre medlemmer. 18-årige Mung Sian Sang er et godt eksempel på dette. Han spilte selv for Sunde da han var ganske liten, og etter en liten rundreise i ulike klubber, er tenåringen nå tilbake i Kvernavik. Her spiller han for Myanmar-laget, samt trener med både A-laget og juniorlaget, og sitter i klubbens sportslige utvalg.

– Det er spennende å sitte i sportslig utvalg. Ettersom jeg nettopp har overtatt vervet har jeg ikke utrettet så mye ennå, men jeg er glad for å være i gang. Jeg husker ikke så mye fra mine første år i Sunde, men det virker som det er mye bedre styring i klubben nå enn da jeg var liten. I dag er det mange flere muligheter for barn og unge, sier Mung Sian Sang.

Les også:
Gatelaget gjør livet litt lettere

Det var Ceu Lian Khar som tok kontakt med Helen Husebø i fjor høst, med tanke på å starte Myanmar-laget.

– Jeg sa selvfølgelig ja med en gang. Gjennom dette laget har vi fått bli kjent med veldig hyggelige folk som er villige til å stille opp på dugnad, og ta i et tak for klubben. På Sunde-dagen førstkommende lørdag skal de delta med mat fra Myanmar. Det er kjekt å inkludere, sier Husebø.

Sunde-dagen

Nettopp Sunde-dagen lørdag 27. april er et annet sosialt arrangement som Sunde IL står bak i samarbeid med NFF Rogaland og Uego. Her blir det kjekke poster for barn og ungdom på fotballbanen og i Kvernevikhallen, samt konkurranser for de voksne, og alt er gratis å delta på.

Klubben tilbyr smakfull mat fra ulike verdenshjørner, som Myanmar, Irland, Ghana, Norge, Bosnia og Spania med mer. I tillegg blir det grilling av hamburgere og pølser.

Aktivitetene avsluttes klokken 14.00 og klokken 14.30 spiller Myanmar-laget historiens første hjemmekamp. 

Se alle nyheter
Uego
35

Klubber

79

Ambassadører

742

Aktive medlemmer

1433

Handlinger