Pål gjør hele Bryne Uego

Pål Fjelde er A-lagsspiller, G16-trener og Uego-ambassadør i Bryne FK. | Foto: Lars Fisketjøn

Pål Fjelde er A-lagssspiller, talenttrener og et forbilde i Bryne FK. Kanskje aller viktigst; han er klubbens Uego-ambassadør.

Det gule refleksbåndet rundt håndleddet forteller at Pål Fjelde er #SyktUego. Væremåten hans forteller det samme. Og attpåtil er det en offisiell rolle han har i Bryne fotballklubb, som klubbens Uego-ambassadør.

– Jeg hadde ikke hørt om Uego før jeg kom tilbake til Bryne i vinter, men dette er holdninger og verdier som jeg står for som menneske. Det er enkelt å fronte noe man står inne for selv, sier Pål Fjelde.

Disse holdningene og verdiene har han tatt med seg inn i rollen som Uego-ambassadør.

– Uego for meg handler om å skape en mer uegoistisk verden. Det handler om å ta ansvar for dem rundt oss. Og så går det også på å være et forbilde for dem rundt meg. Det har jeg også sagt til de 15- og 16-åringene som jeg trener, de er kanskje ikke helt klar over det selv, men de er faktisk forbilder for de mange yngre spillerne i klubben. Det er viktig at de tenker over hvordan de oppfører seg, og at de hilser på unge gutter og jenter de treffer rundt idrettsanlegget, sier Fjelde.

24-åringen fra Jørpeland spiller i Brynes A-tropp, trener klubbens G16-lag, er trener i talentprosjektet Jæder Talent, og jobber ved klubbens fotballfritidsordning. Med bakgrunn fra Staal, Viking, skotske St. Mirren og færøyske 07 Vestur er han en kjent og erfaren fotballspiller i Rogaland.

– Jeg ønsker å bli oppfattet som et godt forbilde. Både på banen, gjennom det jeg gjør før og etter trening, ved å være en 24-timersutøver og hvordan jeg opptrer utenfor fotballbanen, sier Fjelde.

– Uego er viktig for Bryne FK
Bryne er en av de første Uego-klubbene i Rogaland. Uego er et treårig samfunns- og verdisamarbeid mellom NFF Rogaland og Sparebanken Vest der hensikten er å hjelpe fotballklubbene til å omsette visjoner og verdier gjennom konkrete prosjekt og Uego-handlinger. Pål Fjelde har rollen som Uego-ambassadør nedfelt i spillerkontrakten sin. 

– Uego er et viktig prosjekt for Bryne FK. Vi bruker denne bevegelsen aktivt inn mot våre kull i alderen 13 til 16 år for å fremme utvikling innen holdninger og felleskap. Vi har også UEGO- ambassadører fra klubbens a-lag som skal bidra til å drive arbeidet med Uego-prosjektet, noe vi har svært gode erfaringer med. Uego harmonerer også godt med klubbens verdier som er respekt, samhold og kjærlighet, sier daglig leder Asle Tjøtta i Bryne FK.

Hva er en Uego-ambassadør?
NFF Rogaland og Sparebanken Vest samarbeidet om Uego-prosjektet i fotballen. For å bli en Uego-klubb må fotballklubbene oppfylle noen krav, deriblant å ha en Uego-ambassadør.

Uego-ambassadøren skal ha god kjennskap til Uego, og fungere som et bindeledd mellom styret i klubben og alle lagene. Målet er å kvalitetssikre at Uego-prinsippene, gode holdninger, inkludering og verdier, blir implementert ut på lagsnivå gjennom aktive handlinger i hverdagen. Fokus og bevisstgjøring på lagene med hva hver enkelt selv kan bidra med for å skape best mulig miljø i laget og i klubben. Uego-ambassadørene vil også ha kontakt med NFF Rogaland, som vil informere og innkalle til to-tre fellessamlinger i året.

– Alle bør bli Uego-klubber
Fjelde oppfordrer andre idrettslag til å bli Uego-klubber, og få sin egen Uego-ambassadør. Også de klubbene som ikke kan ha det som en del av spillerkontrakter.

– Å være Uego-ambassadør er ikke mye jobb, men man må være strukturert. Jeg har laget en halvårsplan for våren og høsten, og i starten handler mye om å få Uego inn i klubben, men målet er at det skal gå mer automatikk i Uego-arbeidet på de ulike lagene, slik at det etter hvert går mer og mer av seg selv.

Alle lag som gjør en Uego-handling oppfordres til å dokumentere dette med bilde, og så laster klubbens Uego-ambassadør bildet opp på Uego.no sin Facebook-side med en forklaring til. Hver måned trekkes én Uego-handling ut som månedens vinner, og laget bak handlingen vinner 5000 kroner.

– Jeg har besøkt alle ungdomslag, både på gutte- og jentesiden, og fortalt dem om Uego. Vi hadde litt dialog om hva de legger i ordet Uego. Jeg informerte også om Facebook-konkurransen, sier Pål Fjelde.

I ettertid har Fjelde nå i høst utfordret trenerne på hvert lag, og gitt dem ansvar for at spillerne dokumenterer Uego-holdninger og handlinger. Gode Uego-handlinger gjøres i Bryne FK hver eneste dag. Uego-ambassadørens jobb nå blir å få fram de mange gode eksemplene. 

– Mange tenker litt for avanasert. Uego er veldig, veldig enkelt. Alle lag kan komme med gode eksempler på hva Uego er, spillerne gjør Uego-handlinger ubevisst hver dag både på banen, rundt idrettsanlegget og hjemme. Det er de handlingene vi må bli flinkere til å sette fokus på. Målet er at hvert lag skal dokumentere minst én Uegio-handling hver måned, som jeg poster på Facebook, sier han, sier Fjelde.

Og han ser resultater av Uego-arbeidet i klubben.

Les også:
Gatelaget gjør livet litt lettere.

– Vi har veldig fokus på å hilse på hverandre i gangene her. Det at alle hilser på alle skal være en del av miljøet i klubben. Det er viktig at vi ser hverandre, og at alle blir sett. 

– Stor tro på Uego
Selv har han stor tro på det NFF Rogaland ønsker skal bli en ny folkebevegelse innen fotballklubbene.

– Jeg har stor tro på Uego. Man kan velge selv hvor mye man ønsker å gjøre utav Uego. 16-åringene jeg trener vasket garderoben slik at Edith i anleggsavdelingen slapp å gjøre det. Det er en enkel ting som gjør mye i hverdagen. Vi tok et bilde av det, og postet på Facebook. Enda enklere kan Uego være at når man ser det er rotete i garderoben, tar vi en runde, plukker opp teip-biter og rydder opp. 

Se alle nyheter
Uego
35

Klubber

79

Ambassadører

742

Aktive medlemmer

1433

Handlinger