Sykler til trening – og hindrer parkeringskaos

Gevinstene ved å gå og sykle til kamp og trening er mange. Det har guttene på Forus og Gausel forstått.

Ved sykkelparkeringen utenfor fotballbanen møtes lagkameratene Mathias, Isac, Marius, Haakon og Theo fra Forus og Gausel (FGI) sitt 15/-16-årslag. Noen sykler til trening, mens andre bor så nære fotballbanen at de tar beina fatt. De kommer korrekt antrukket med hjelm på hodet og refleks én eller flere steder på kroppen. Og med lys på sykkelen selvsagt.

Bak dem er parkeringsplassen fullstappet av biler, og mens guttene gjør seg klare for trening, kommer fremdeles flere biler kjørende inn, kun for å konstatere at det er fullt, slik at de må rygge, snu og snirkle seg tilbake samme vei de kom fra. 

Unngå kaos og ulykker

Syklende og gående fotballspillere og foreldre gleder klubbledelsen. Helsegevinsten er større, det er bra for miljøet – og ved Forus og Gausels idrettsanlegg på Knudamyrå i Stavanger er det helt avgjørende for å unngå parkeringskaos – eller enda verre; ulykker. Med to elleverbaner og én sjuerbane er det mange barn og ungdommer som kommer til og fra idrettsanlegget hver eneste kveld, især i kjernetiden mellom 17.00 og 19.00.

– Det er bare et tidsspørsmål før det smeller på parkeringsplassen ved idrettsanlegget vårt. Da er det for sent å gjøre noe med problemet, sier daglig leder Daniel Egge Roux i Forus og Gausel idrettslag.

Parkeringsplassen er liten, og stikkveiene inn til idrettsanlegget er både smale og kronglete. Ledelsen i idrettsanlegget ønsker at Stavanger kommune tar grep for å gjøre trafikksituasjonen rundt idrettsanlegget tryggere, men i påvente av byråkrater og politikere oppfordrer de egne medlemmer til å være smarte. 

– Vi ønsker at alle som har mulighet til det, skal gå eller sykle til trening og kamp på Knudamyrå. Det er veldig mange gevinster med det, deriblant at vi får en mer oversiktlig parkeringssituasjon, sier Egge Roux.


Markedsansvarlig Jarle Bilsback og daglig leder Daniel Egge Roux.

Tips til syklende og gående

Forus og Gausel er én av tre klubber som er med i NFF Rogalands samarbeidsprosjekt med Trygg Trafikk; Trafikksikker klubb. Prosjektet kan dere lese mer om her.

For å unngå stor trafikk og mange biler inn og ut fra fotballanlegget, anbefaler Trafikksikker klubb-prosjektet de som har anledning til det, å gå eller sykle til trening og kamp. Dette forutsetter at veien mellom hjemmet og fotballanlegget oppleves trygg. Her har vi samlet noen tips og vink for dem som sykler.

Sykling er både miljøvennlig, morsomt og effektiv. Samtidig krever det å rulle på to hjul oppmerksomhet, skikkelig utstyr og at du tar både din egen og andres sikkerhet på alvor når du er ute i trafikken.

Trygg Trafikk anbefaler:

  • Barn bør være 10-12 år før de sykler alene på steder der det er biler og andre kjøretøy. Før barna er 10-12 år og kan sykle alene, anbefaler vi at foreldre sykler mye sammen med egne barn, for eksempel til og fra fotballtrening. Da får barna mye trafikkerfaring og får trent på sykkelferdigheter.

  • Bruk hjelm. Alltid. Uansett.

  • Bruk sykkelsti der det finnes. Sykle så langt ut på siden som mulig, og lengst vekk fra bilene. Når flere sykler langs en vei, er det tryggest å sykle etter hverandre.

  • Til små barn er det lurt å bruke konkrete kjennemerker i nærmiljøet i tillegg til høyre og venstre. For eksempel: ”Når vi sykler til fotballbanen, sykler vi langs det gule gjerdet.”

  • Sørg for å være godt synlig i trafikken. Bruk alltid refleks i mørket. Vi bruker refleksvest. Dersom vi har fotballutstyret i ryggsekk, må vi ha refleks også på ryggsekken.
    Over en tredjedel av alle skader hos syklister er hodeskader. Pannen og tinningene er mest utsatt når hodet først får en kraftig smell under sykling.
  • Sørg for at sykkelen har riktig utstyr, og at alt utstyret virker. Vi bruker lykt når vi sykler i mørket. Rød refleks bak. Gul eller hvit refleks på begge sider av pedalene. Ringeklokke. Bremser som fungerer.

  • Barna må lære seg at de alltid skal stanse helt opp, og gå av sykkelen, før de krysser veien. De må se seg godt om både til høyre og venstre, lytte etter biler og vurdere om det er klart lenge nok til at veien kan krysses trygt. De må gå rett over veien, mens de leier sykkelen, for da oppholder de seg kortere tid i kjørebanen enn om de går på skrå.

  • Selv om kjørende har vikeplikt for fotgjengere i gangfelt, må barn lære å ha øyekontakt med sjåføren, forsikre seg om at de blir sett og at sjåføren stanser helt før de leier sykkelen over veien.

– Det er veldig bra å sette fokus på dette. Guttene på vårt lag er i en alder nå der det begynner å bli lite tøft med hjelm, og da er det viktig at vi forteller dem hvor viktig det er, sier trener Tron Stensland.

Les også: Trygg Trafikks anbefalinger for deg som går til trening og kamp.

Se alle nyheter
Uego
35

Klubber

79

Ambassadører

742

Aktive medlemmer

1433

Handlinger